Derfor må du ha service på ekspansjonskaret

Mangel på service av ekspansjonskar er den vanligste enkeltårsaken til luftproblemer i et anlegg. Tar du deg ti minutter en gang i året, kan du spare deg mye trøbbel. Her forklarer vi hvordan du gjør det.

Vi får stadig henvendelser rundt ekspansjonskar, og kontrer i de aller fleste tilfeller med «Når utførte du sist service på ekspansjonskaret?». BIlde av et ekspansjonskar av typen Reflex. En årlig sjekk gjør at utstyret ditt lever i mange, mange år til. Følger du disse fire punktene er du klar om ti minutter. 

  • Sjekk ladetrykket på ekspansjonskaret en gang årlig
  • Sjekk først om membranen er defekt. Dette gjør du ved å ta av hetten på luftventilen og trykke ned på ventilen med en fyrstikk eller noe annet smalt og lite. Kommer det vann er membranen defekt.
  • For å sjekke ladetrykket, stenger du serviceventilen og tapper karet tomt for vann. Ladetrykket sjekkes med en trykkmåler og justeres eventuelt ved å fylle luft med kompressor. Små kar kan tas med på bensinstasjon og etterfylles der.
  • Karet monteres inn og systemet etterfylles med vann slik at trykket er på samme nivå som da det ble koblet fra.

Les mer: Slik velger du riktig ekspansjonssystem.

Under drift

Sjekk trykket på anlegget annenhver uke under drift. Det skal ligge ned mot «min» på et kaldt anlegg, og opp mot «maks» ved varmt anlegg. Noter hvor høyt trykket på anlegget er ved null grader, og ved ti minusgrader – har trykket sunket må du etterfylle med vann. Men pass på å ikke fyll for mye, full på slik at trykket ligger på samme nivå som før.

Ta gjerne kontakt med oss i SGP Armatec om du har spørsmål!